Naša mala knjižnica i Pčelice

U pedagoškoj  godini 2023./2024. vrijedne ˝Pčelice˝ sudjelovale u međunarodnom projektu ˝Naša mala knjižnica˝.

Projekt je usmjeren na promicanje čitanja među djecom vrtićke i mlađe školske dobi. Svrha projekta je djeci ponuditi knjigu koja će im zaokupiti pažnju svojim tekstom i ilustracijama, kao i izvantekstualnim elementima koji su korišteni kao poticaj za razgovor, promišljanje, aktivno djelovanje i osmišljavanje aktivnosti i igara.

Slovenija i Hrvatska kao zemlje partneri u projektu osigurale su zanimljive slikovnice koje su uveseljavale djecu, odgojitelje i sve sudionike koji su bili uključeni u ovaj projekt.

Sudjelovanje u projektu potaknulo nas je na posjet našoj Općinskoj knjižnici, formiranje knjižnice u sobi ˝Pčelica˝, izradu članskih iskaznica kao i na mnoge druge aktivnosti koje su potaknule razvoj predčitalačkih vještina,  mašte i kreativnosti. Pčelice su kroz projekt i kreativno izražavanje- verbalno, likovno, glazbeno i dramsko jačale identitet i  svijet o sebi i svojoj okolini.

Našu skupinu posebno je zaintrigirala slikovnica ˝Moja baka˝ iz koje se ostvarila prekrasna suradnja s bakama iz naše skupine. Bake su provele po jedan dan sa ˝Pčelicama˝ što je bio poseban događaj i za djecu i za bake. U sklopu projekta odgojiteljice su provele i istraživanje o važnosti uloge baka i djedova u životu djece. Cijeli je projekt prezentiran na „Danima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja˝ u Svetom Martinu na Muri.