Program radionica s roditeljima „Rastimo zajedno“ – ped.godina 2023./2024.

U Dječjem vrtiću Sveti Križ Začretje od 28. veljače 2024. do 29. svibnja 2024. ostvaren je Program radionica s roditeljima “Rastimo zajedno”, namijenjen roditeljima najmlađe djece u dobi do četiri godine života. Voditeljice ovog ciklusa programa bile su odgojiteljice Sara Krznar i Lorena Petrečija te stručna suradnica logopedinja Ljiljana Mlinarić.

Program je nastao unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici u okrilju Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo “Prve 3 su najvažnije!” Ureda UNICEF-a.

Svrha programa je razmjena informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti roditelja i djeteta.

Glavni cilj programa je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, prepoznaju načine na koje se odnose prema svojem djetetu te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu. Dio programa je i upoznavanje sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

Na radionicama se koristite različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti (kratka predavanja uz PPT prezentacije, vježbe i rad na različitim zadacima, razmjena iskustva. Svaka radionica „začinjena“ je i ponekom igrom i/ili kratkim filmom).

U ovom ciklusu skupina se sastojala od 6 majki koje su prošle 11 susreta/radionica kroz koje su dijelile svoja iskustva te usvojile i osvijestile nova saznanja o roditeljstvu i razvoju djece.

Prijave roditelja za novi ciklus radionica moguće su početkom nove pedagoške godine, nakon 1. rujna 2024. godine.