Glazbena radionica za roditelje iz jasličke odgojno-obrazovne skupine “RIBICE”

17. svibnja 2023. godine u ”Ribicama” održana je glazbena radionica za roditelje. Djeca iz odgojno-obrazovne skupine ”Ribice” pokazala su izuzetan interes za glazbu, pjevanje pjesama, brojalice, igre prstima i slično te su odgojiteljice Sara i Vesna odlučile roditelje detaljnije upoznati s radom skupine u području glazbe. Osim toga, cilj radionice bio je i osvjestiti roditelje o važnosti i utjecaju glazbe na dječji rast i razvoj, ali i osnaživanje komunikacije te partnerskih odnosa između roditelja i odgojitelja.

Radionica je trajala sat vremena, a roditelji su se imali prilike upoznati s brojalicama koje ”Ribice” već na veliko izbrojavaju. Također, brojalice su demonstrirane u metru i ritmu, a odgojiteljice su napomenule i njihovu važnost u svakodnevnom životu. Na primjer, brojalice mogu služiti za određivanje prijatelja u igri, za odabir igračke ili nekog drugog predmeta, ali i za spontano ponavljanje tijekom zajedničke šetnje ili igranja. Nadalje, na radionici su roditelji usvojili i nekoliko igara s prstima. Najzanimljivija je bila ”Mi idemo loviti lavove”, ali oduševljenje roditelja nije izostajalo ni na ”Ide, ide bubamara”, ”Stari palac”, ”Bi ba bučicu”.

Kao što je i svaki dan u dječjem vrtiću dinamičan, takva je bila i radionica. Roditelji su imali prilike zaplesati svi zajedno u kolu, ali i u parovima. Pjevali smo i plesali uz pjesme ”Ko je moje guske krao”, ”Mali bratec Ivo”, ”Pi, pi, pi”, ”Gdje si bila curice”, ”Boc, boc”. Sve smo pjesme ponovili nekoliko puta da bi roditelji zapamtili melodiju, a tekstove pjesama dobili su, po završetku radionice, za kod kuće.

Pjesma ”Čestitka majčici” razveselila je nekoliko roditelja koji je se sjećaju iz svojih vrtićkih ili školskih dana stoga su i oni pjevali zajedno s odgojiteljicama.

Na kraju, radionicu smo završili opuštajućom masažom, također u ”stilu” naših ”Ribica”. ”Ribice” jako vole stati u vlakić stoga smo se svi zajedno okupili u vlak te jedni druge masirali na način kao da sadimo vrt. Ova je masaža odlična za finu motoriku prstiju i šake te djecu potiče na kreativnost, a u isto ih vrijeme umiruje, baš kao što je umirila i vrijedne roditelje za kraj radionice.

Prema reakcijama roditelja tijekom i nakon radionice, možemo zaključiti kako je ona bila vrlo uspješna. Zajedno smo naučili nešto novo, otvoreno smo komunicirali te su roditelji upoznati s radom odgojno-obrazovne skupine ”Ribice.” A što je najvažnije, tijekom radionice nije izostajao osmijeh!